• 1026-title
  • 1090-title
  • 1089-title
  • 1062-title

Buitenkachel, externe kachel

<< Homepage

 hot-tub-buitenkachel 

Hot Tubs met een buitenkachel

Een Hot tub met een kachel buiten het bad wordt ook wel een hottub met buitenkachel genoemd, of Hot tub met externe kachel. Door middel van een aanvoerslang in het bad loopt er - zodra u het bad gaat vullen - automatisch water naar de kachel. De kachel heeft een dubbele wand en omvat dus veel water rondom de vuurhaard. Hierdoor wordt een groot oppervlakte gecreëerd waarbij warmte overdracht plaats vindt. Zodra het vuur het water opwarmt, zal het warme water in de dubbele wanden gaan stijgen, net als warme lucht stijgt warm water en gaat naar boven. Boven in de kachel vind het water een uitgang naar het bad en zal heet geheel op natuurlijke wijze een weg terug vinden naar het bad. Eenmaal in het bad zal het hete water verder stijgen en zich gaan manifesteren aan de oppervlakte. Door deze beweging zal de kachel langzaam leeg lopen, en zal het hierdoor automatisch koud water aantrekken via de onderste verbinding tussen het bad en de kachel. De Hot Tub met kachel buiten wordt dus geheel op natuurlijke wijze opgewarmd, er is geen pomp nodig.

hottub-buitenkachel-externe-kachel

Meer afbeeldingen ?

Hoe ver mag de kachel van de Hot tub staan ?

Dikwijls wordt ons de vraag gesteld op welke afstand de kachel van de Hot Tub mag staan. De hoofdregel hierbij is dat de kachel zo kort mogelijk bij de Hot tub dient te staan, dat wil zeggen zo'n 15 à 20 cm maximaal. Door de afstand zo kort mogelijk te houden is er een goede circulatie mogelijk en zal de kachel niet oververhit raken. Zou u een langere afstand aanhouden dan zou door te langzame doorstroming de kachel oververhit kunnen raken met alle gevolgen van dien.

Externe kachel met circulatiepomp

Betekent dit nu dat de kachel niet op een grotere afstand geplaatst kan worden ? Nou nee, je kan een kachel best op een grotere afstand plaatsen, maar dan is er absoluut een warmte circulatie pomp benodigd, die ervoor zorgt dat het water blijft circuleren. Mochten wij een dergelijke constructie leveren dan zullen wij hierbij tevens een bewakingsfunctie leveren die u alarmeert zodra de circulatie door bijvoorbeeld stroomuitval zou wegvallen. Wij leveren dit soort constructies dikwijls bij onze inbouw Hot Tubs voorzien van een externe kachel. 

Hoe warm wordt de kachel ?

De buitenkachel heeft als doel het water zo snel mogelijk op te warmen zodat u niet lang hoeft te wachten om van de Hot Tub te kunnen genieten. Het doel van deze kachel is echter niet om de omgeving op te warmen. Daar de kachel altijd dubbelwandig is, zal heet water de warmte opvangen en circuleren naar het bad zelf. Een veel gehoorde vraag is of de kachel aan de buitenzijde heet is. Dit is echter niet het geval, u kunt de kachel vaak het beste vergelijken met een centrale verwarming in huis. Deze is wel warm, maar je zult er niet je handen aan kunnen branden.

genieten in isbjorn ekstern

Voordelen externe kachel

Ofschoon de Hot Tub met interne kachel een unieke uitstraling heeft en erg gezellig en sfeerbepalend kan zijn omdat de kachel in het bad staat, kent de Hot Tub met externe kachel ook voordelen zoals :

  • De binnenkuip zelf is sneller te reinigen, geen kachel en rekje dat vuil aantrekt;
  • De externe kachel is iets makkelijker aan te steken ;
  • Meer ruimte als je vergelijkt met de zelfde diameter kuip;
  • Nog meer veiligheid voor kinderen.

Over het algemeen wordt de Hottub met interne kachel als iets sfeervoller of authentieker ervaren. De tub met externe kachel als praktischer in gebruiksgemak.

  hottub-buitenkachel     

Thermowood leeft, het gevoel van een echte houten tub blijft behouden.....

Varianten kachels buiten het bad

Wij leveren over het algemeen externe buitenkachels met een aluminium binnenzijde voor de snelste warmteoverdracht. Op aanvraag zijn echter ook wel RVS buitenkachels leverbaar welke een langere opwarmtijd kennen (niet onze voorkeur). Elke hottub buitenkachel heeft rondom de vuurhaard een dubbele wand. Zodra u de hottub vult met water zal ook de externe kachel zich in de dubbele wand vullen met koud water. Zodra de hottub gevuld is begint u met stoken en vindt er warmte overdracht plaats via de aluminium binnenzijde van de kachel. Het water in de tussen wand wordt warmer en gaat stijgen en via de bovenste buis terugcirculeren naar uw hottub.

buitenspa isbjorn 160 ekstern  kunststof binnenkuip isbjorn ekstern 

ISBJØRN Ekstern met standaard 40 kW buitenkachel

Varianten externe kachels

Wij leveren standaard 2 varianten externe kachels te weten:

  1. ISBJØRN Ekstern met een 40 kW vierkante aluminium kachel (zwart gecoat);
  2. ISBJØRN Komfyr met een 40 kW cilyndrische aluminium kachel - zie ook rubriek model ISBJØRN Komfyr.

Gemiddelde opwarmtijden afhankelijk van het model, seizoen en manier van opstoken tussen de 1,75 - 2,0 uur (gerekend vanaf 15 graden tot 38 graden).   Voor alle kachelmodellen geldt dat ze ook te leveren zijn met glazen venster aan de voorzijde zodat u tijdens het branden het vuur kunt blijven zien. 

Tegen minderprijs is de ISBJØRN Hot Tub eventueel op aanvraag ook leverbaar met een lichtere kachel.

 isbjorn komfyr externe kachel

ISBJØRN Ekstern met 40 KW Komfyr buitenkachel

Standaard met 40 kW externe kachel

Om onze kwaliteitsstandaard hoog te houden leveren wij onze hottubs standaard met 40 kW externe houtkachels, deze zijn allen hamerslag gecoat, voorzien van een aslade, luchtregeltoevoer en 4 poten. De kosten van de kachel met toebehoren zijn al bij de standaard prijzen inbegrepen. Bij vrijwel allen ISBJØRN Hot Tubs is derhalve een opstooktijd van tussen de 1,5-2 uur realiseerbaar (ook in de winter). Indien gewenst is een lichtere kachel (22 kW of 30 kW) echter tegen minderprijs leverbaar. Wilt u daarvan gebruik maken dien dan even uw aanvraag in.

hottub externe kachel 160   externe kachel isbjorn hottubs

ISBJØRN Ekstern met standaard 40 kW buitenkachel

Technische gegevens kachel

Waarde

Standaard kachel

"Komfyr" kachel

Prestatie 

Afmetingen (lxbxh)

Afmetingen deuropening

Afmeting aslade 

Standaard deurtje

Kleur / Afwerking

Materiaal binnen

Materiaal buitenzijde

Hoogte kacheldoorvoeren (midden)

Diepte kachel binnenzijde

Bijzonderheden:

40 kW

65 x 49 x 66 cm 

32,5 x 30 cm

20 cm breed

gesloten, met luchtregeling

Zwart, donker grijs gecoat

Marine Aluminium

Gecoat plaatstaal

36 en 63 cm

55 cm horizontaal

Ook leverbaar met glazen ruitje

40 kW

75 cm hoog, 50 cm diameter 

19,5 x 21,5 cm

17,5 cm breed

standaard met glas

Zilver, met zwart of zilver frontje

Marine Aluminium

Aluminium, frontje RVS

18 en 72 cm

43 cm horizontaal, 51 cm verticaal

geen

NIEUW : Inbouwhottub met externe kachel (en pomp)

Hot-tub-buitenkachel

Al vele jaren lang leveren wij inbouw hottubs met interne kachels omdat daarbij altijd sprake was van een natuurlijke circulatie. Sind 2017 zijn wij echter voorzichtig gestart met de productie van inbouw hottubs met externe kachels, voorzien van een langzame circulatiepomp en alarmbeveiliging. De alarmbeveiliging zal de gebruiker erop attenderen dat zodra de circulatie weg zou vallen, de kachel gedoofd zal moeten worden. Met de komst van deze variant inbouw hottubs, zien wij nieuwe mogelijkheden voor diegenen die hun zit- of loungehoek willen integreren met de hottub en de staande buitenkachel.  

Externe kachel als Zwembadverwarming

Onze 40-45 kW buitenkachels zijn ook zeer goed te gebruiken als zwembadverwarming voor uw zwembad. Wel is hier vaak in verband met de afstand tussen zwembad en houtkachel een circulatiepompje voor nodig. Heeft u een zwembad en bent u op zoek naar aanvullende zwembadverwarming, laat het even weten. Stuur bij uw aanvraag even een foto mee in verband met de benodigde aansluitingen.

Prijslijst ?       Aanvraag offerte ?       Online bestellen ?     Galerij ?