• 1026-title
  • 1090-title
  • 1089-title
  • 1062-title

Gebruik Hottub tijdens vorstperioden

hottub-winter-vorst

Een veelgehoorde vraag bij vorstperioden is wat te doen met het water in de Tub tijdens vorstperioden ?

Binnenkachel en vorst

Algemeen adviseren wij u bij aanhoudende vorstperioden het bad te legen.  Mocht het water rondom de kachel bevriezen dan zou dit de kachel of het beschermrek kunnen beschadigen. Laat u het water in bad staan tijdens strenge en aanhoudende vorstperioden, dan is dit voor eigen risico. Uiteraard hebben wij tips voor u dat u het water eventueel wel zou kunnen laten staan.

Buitenkachel en vorst

Ook bij baden voorzien van een buitenkachel is het bij aanhoudende vorstperioden verstandig om het bad, maar zeker ook de kachel te legen. Immers de kachel heeft een dubbele wand waarin het water circuleert. Bij bevriezing ervan zou de kachel schade kunnen oplopen. Een tussenoplossing zou nog kunnen zijn om een paar extra afsluiters tussen de kachel en de hottub te plaatsen, zodat u alleen de kachel maar hoeft leeg te laten.

Alternatieven 

Mogelijke alternatieven om de Tub niet leeg te laten lopen zouden kunnen zijn:

Voor baden met een interne houtkachel :

  • Plaatsing van een circulatiepompje bij het kachelgedeelte;
  • Elektrische bijverwarming in combinatie met een (filter-)pomp zodat het water op een minimum temperatuur zal blijven;
  • ’s avonds laat de kachel tot diep in de nacht door laten branden.

Voor baden met een externe houtkachel :

  • U kunt de kachel legen wanneer u een paar kogelkranen realiseert tussen de Tub en de kachel;
  • Punten zoals vermeld bij interne kachel.

  

Electrische bijverwarming 2000 of 3000 Watt

Ter voorkoming van al te lange stooktijden is het bij vorstperioden soms aan te raden om het bad te vullen met lauw of warm water.  De stooktijd kan zodoende ook in de winter beperkt worden tot ca. 1-1,5 uur.

Filter en vorstperioden

Beschikt u over een filterinstallatie dan is het raadzaam deze in een vorstvrije ruimte te plaatsen zoals garage, bijkeuken etc. Mocht u de filter in een kist, ronde trap of met houten afdekking naast de hottub hebben staan, ook dan is er een oplossing om de vorst te trotseren. In die situaties is het mogelijk de trap of kist waarin de filter staat te voorzien van een electrische bijverwarming en warmteblower. Deze moeten dan bij aanhoudende vorst wel 24 uur per dag draaien om alles vorstvrij te houden.

Heeft u de filter bij vorstperioden niet een een vorstvrije ruimte of gewoon buiten staan zonder deze voorzieningen, en de filter gaat stuk, dan is dit voor eigen risico en valt dit niet onder de garantieregeling.

  electrische-spiraalverwarming-hottub

Voorbeeld warmteblower, deze blaast warme lucht.  Rechts electrische bijverwarming.